fbpx

Zašto u EFT -tapkanju različite osobe tapkaju različite točke?

18. svibnja 2020.

tapkanje

Sve više i više ljudi u zadnje vrijeme čulo je za EFT i sve više i više ih je isprobalo tehniku. To me kao profesionalca koji već preko 5 godina radi na popularizaciji ove prekrasne i vrlo učinkovite tehnike neizmjerno raduje jer blagodati EFT-ja su neizmjerne.

Ali kako se tehnika širi tako vidim da ima raznih nedoumica i neodgovorenih pitanja. Jedno od najčešćih je upravo ovo.

Zašto u EFT-ju različite osobe tapkaju na različite točke?

Za ovo postoji nekoliko razloga pa ću ih redom nabrojati

  1. Neki nisu završili nikakav tečaj pa samo prevode ono što vide kod drugih na Youtubeu
  2. Neki su pročitali nekoliko knjiga i priklonili se američkom sistemu koji je zbog pojednostavljenja tehnike izbacio neke točke (razlog za to ni sama još uvijek ne znam ni ja 🙂 )
  3. Neke točke su uvedene u EFT naknadno kada se vidjela njihova dobrobit pa praktičari koji su učili po tom sistemu (do 2009.) nisu učili u osnovnom receptu Garyja Craiga te točke
  4. Neki praktičari imaju svoj sistem koji im je prema iskustvu pokazao sekvencu koja je njima najbolja i daje najbolje rezultate

Koje točke ja koristim?

Ja se “po školski” držim osnovnog recepta Garyja Craiga koji kaže da se u EFT-ju koriste sljedeće točke:

Karate točka, vrh glave, obrva, sa strane oka, ispod oka, ispod nosa, brada, bolna točka, ispod ruke, ispod grudi, palac, kažiprst, srednji prst, mali prst i 9 Gamut procedura.

Nabrojanih 14 točaka koristim uvijek, 9Gamut proceduru po potrebi i to najčešće u individualnom radu.

Zašto ja koristim više točaka, a mogla bi manje?

Najčešće točke koje se “izbacuju” iz EFT procedure su točka ispod grudi i točke na vanjskoj zanoktici prstiju. Dubljom analizom energetskih meridijana, mojim osobnim učenjem, sklapanjem svega u smislenu cjelinu (da, ja sam jedna prilično racionalna osoba kojoj sve mora imati jasno razumljiv smisao) došla sam do zaključka da su tu zapravo energetski meridijani NAŠIH NAJVAŽNIJIH ORGANA i da ih svakako treba upotrebljavati i odtapkati “puni” originalan recept.


Photo by Dương Nhân from Pexels

Točka ispod grudiju je izlazni meridijan jetre, palac je povezan s meridijanom pluća, kažiprst je povezan s meridijanom debelog crijeva, srednji prst je meridijan srčane ovojnice a mali prst meridijan srca.

Kako EFT, kao energetska tehnika, polazi od toga da sve emocije skupljamo u tijelu i da tu stvaraju blokade, prema mom iskustvu najviše blokada imamo upravo na ovim energetskim meridijanima.

Pa je tako i moj savjet, tapkajte na sve točke, vaše tijelo i vaš um će vam biti zahvalni.

Pročitajte još:
Potiskivanje emocija i posljedice na zdravlje
Kako se neriješene bol u djetinjstvu manifestira u sadašnjosti?