fbpx

Zašto tapkanje – EFT potiče da govorimo negativno?

8. kolovoza 2019.

tapkanje

Mnoge terapije i tehnike koje danas koristimo u osobnom razvoju traže od nas da preuokvirimo problem ili ga jednostavno naučimo prihvatimo i riješimo kroz pozitivne afirmacije.

Međutim u EFT-ju nije tako i ozbiljan praktičar će vas uvijek potaknuti da priznate i osvijestite svoj problem, nagomilane negativne emocije i stvarno stanje u kojem se sada nalazite.

Tapkanjem nipošto nećemo potvrditi problem ili ga usaditi u nas ako već ne postoji, iako kada promatramo površno to tako može izgledati.

Proces tapkanja potiče nas da sami sebi izgovorimo istinu i priznamo si što se zaista događa.

Tako tapkanjem pobudimo amigdalu (centar za stres u mozgu) i limbički sustav (emocije) u mozgu i tijelu. To je najjednostavnije objasniti tako da zapravo angažiramo neugodne emocije i tjelesne senzacije toliko dugo da ih osjetimo (ili ponovo osjetimo ako radimo s događajima i situacijama iz prošlosti) i onda tapkanjem pritisnemo gumb DELETE (izbriši). Naravno to nipošto ne znači da se toga nećemo više sjećati, to samo znači da više u nama neće buditi emocionalne reakcije i trošiti našu energiju.

Tapkanje je zapravo proces koji umiruje našu fiziološku reakciju tijela na neki događaj, situaciju, emociju. Jednom kada je naša reakcija otpuštena do kognitivne promjene dolazi prirodno, ne treba nam poseban pristup, tehnika, mentalno uvjeravanje. Ta promjena je onda prirodna, a ne provedena na silu nekom intervencijom i s njom smo odmah usklađeni.

Ako tapkamo odmah pozitivne afirmacije, s namjerom da se odmaknemo od problema i podignemo vibraciju ili se osjećamo bolje, rezultat će biti samo trenutna, malena promjena. A EFT nije tehnika za malene promjene, ona nam služi da napravimo veće preokrete u svojim životima. To je kao da koristimo osvježivač zraka a nismo iz prostorije prvo uklonili smeće. Prvo trebamo tapkati na stvarne probleme i smanjiti emocionalne reakcije na njih da bismo koristili ikakve pozitivne afirmacije.
Postoje mnoge studije koje su pokazale da zapravo osvještavanje i priznavanje problema ne rezultira nikakvom promjenom.

Ključ za uspješnu primjenu tapkanja i dobivanje maksimalnih rezultata je izreći svoj problem na glas dok pritom tapkamo po točkama.

To je ključan dio koji mijenja reakciju a ne da nas samo navodi da adresiramo svoj problem.

Zato ako već i koristite tapkanje, koristite ga na najučinkovitiji i ispravan način.

Za bolje razumijevanje preporučujem osnovnu radionicu EFT-ja u trajanju od 4 sata o kojoj više možete saznati OVDJE.