fbpx

Zašto su bijes i ljutnja nepoželjni?

19. rujna 2019.

tapkanje

Ljutnja i bijes, dvije vrlo čest zastupljene emocije koje idu ruku pod ruku jedna s drugom.

Iako ih velika većina nas zatomljuje jer nisu društveno prihvaćene i osuđujemo ih od najranije dobi ne možemo poreći da one postoje, svakoga dana u svakome od nas.

Stigmatizirane su kao izrazito loše jer nažalost nismo naučeni ni mi niti osobe koje su nas odgajale kako pravilno izbaciti ljutnju, bijes, frustraciju…

Svaka emocija pa tako i ove za nas je korisna jer nam pokazuje i ukazuje na neke naše osobne stvari na kojima trebamo raditi.

Ako niste naučili ispravno izbaciti bijes i ljutnju vrlo je vjerojatno da ste osoba koja plane na male sitnice.  I plane takvim bijesnim reakcijama da ruši sve pred sobom.

Ako niste takva onda ste sigurno osoba koja bijes i ljutnju proživljava vrlo intenzivno u sebi i ljuta je na sebe, to najčešće završava i osjećajem krivnje.


Moj dugogodišnji problem bila je ljutnja,  duboko u meni. Najčešće je kipjela i bjesnila u meni, ali ni situacije da otvorenu izražam ljutnju i bijes potpuno neprimjereno galameći i usmjeravajući je na druge uopće mi nisu bile strane.

O onome dijelu koliku dragocjene energije sam trošila na hranjenje i očuvanje moje ljutnje uopće neću ni pričati.

Ljutnja ima i svoje fizičke posljedice. Kroničan umor, povišeni krvni tlak, nedostatak energije jer ljutnja u tijelu izaziva kemijske reakcije, pojačano se luče adrenalin i kortizol i oni slabe i našu energiju i  naše zdravlje.

Prema energetskoj psihologiji problemi sa jetrom i žući i nakon toga indirektno sa želucem pokazatelj su nakupljenih bijesa i ljutnje.

To su dvije vrlo snažne emocije koje direktno utječu na naš cjelokupni krvožilni i imunološki sustav jer tijelo konstantno radi pod “povišenom” temperaturm, pa tako nije neobično da se baš tako manifestiraju i na van, crvenilom i osjećajem vrućine.

Moj problem s bijesom i ljutnjom koje nisam znala pravilno izbaciti dovodio me do konflikata na poslu a najviše u braku i odnosima s bližnjima. Kako sam ja postajala manje bijesna i prihvaćala druge takvima kakvi jesu i moji odnosi su se popravili.

I oni oko mene i onaj sa mnom samom.

Zato se ne bojte uhvatiti u koštac s njima, svakako se isplati.