fbpx

Što nam poručuje fizička bol?

16. kolovoza 2019.

tapkanje

Kada osjetimo bol naš prvi impuls je da je zatomimo lijekovima. To je potpuno normalna reakcija jer nitko je ne voli osjećati. Ali zbog svakodnevne gužve, obaveza ili možda neznanja zaboravimo da je bol zapravo poruka tijela da treba našu pažnju.

Vrlo često nam glavobolja pokazuje da smo gladni ili pod prevelikim stresom, suho grlo nam pokazuje da možda trebamo odmoriti naše glasnice, bolovi u vratu kažu nam da se trebamo razgibati i biti fleksibilniji… Ukoliko ignoriramo te poruke umjesto da se pozabavimo njima riskiramo pogoršanje svih simptoma i produbljujemo jaz nepovezanosti našeg tijela, emocija i uma.

Fizička bol nije jedina bol koja nas upozorava i skreće nam pažnju na to da se trebamo posvetiti sebi.

Postoji tu ona druga, puno suptilnija i puno dublja. Emocionalna bol.

Emocionalna bol je ona koja nam daje vrijedne informacije o našem psihičkom i mentalnom stanju. Govori nam da još u sebi čuvamo nešto što nas boli i da bi bilo dobro da stavimo fokus na to. To bi značilo da svjesno pristupimo problemu koji nas muči.

Kada porežemo prst dezinficiramo ga i zamotamo ranu. Isto je tako i s emocionalnom boli. Nju liječimo tako da sami sebi dozvolimo i nađemo način da ta bol izađe iz nas, da dozvolimo našim emocijama da se otpuste i zacijele.

U oba slučaja, ako ćemo slušati naše tijelo i naše emocije izliječiti i iscijeliti ćemo sebe.

Prirodno je kod svakoga od nas usađen otporu prema boli i da je ne želimo osjećati. Svejedno da li je fizička ili emocionalna. Ali u oba slučaja ako se posvetimo uzrocima te boli koju osjećamo znati ćemo da smo na najboljem putu da iscijelimo sebe, svoje tijelo, svoj um.

Onoga trenutka kada shvatimo da je bol tu da nam da važne informacije o nama samima možemo se malo više opustiti, malo više pozabaviti sami sa sobom, pronaći neki oblik terapije i dati si neko vrijeme prije nego što uzmemo lijek. Ponekad će to biti dovoljno da tu bol samo primjetimo i posvetimo joj nekoliko trenutaka i ona će nestati jer smo čuli ono što nam treba. Ponekada uzmemo lijek samo zato što se bojimo da neće proći ako ga ne uzmemo. Ali zapravo jako je osnažujuće kada shvatimo da je ponekad samo stvar u tome da čujemo i primjetimo naše tijelo i odgovorimo na njegove pottebe.

Idući puta kada osjetite bol, bilo fizičku ili emocionalnu pokušajte tapkati. Uzmite nekoliko dubokih udaha i koncentrirajte se na područje gdje osjećate fizičku bol ili emociju. Zapišite sve to na papir i iodtapkajte. Na taj način izbaciti ćete to iz sebe. Malo po malo, korak po korak i rezultati će stići a bol se smanjiti.

Ionako je svaka bol samo poziv na iscjeljenje.