fbpx

Kuhate li se kao žaba??

25. svibnja 2020.

tapkanje

Vjerojatno ste čuli anegdotu o žabi u toploj vodi. Ukratko rečeno, ako se žaba stavi u vruću vodu odmah će iskočiti, ali ako se stavi u hladnu vodu koja se polako grije neće doživjeti opasnost i polako će se skuhati do smrti.

Iako je ovo samo metafora,  priča ima neke moćne lekcije za nas danas.

Kuhate li se u vrućoj vodi, a da toga niste ni svjesni?

Ovo su tri jednostavna načina kako da to osvijestite (imate neki osjećaj da je to istina, ali nekako niste sigurni?)

“Nešto jednostavno nije  kako treba u ovom loncu … Nisam dovoljno jadan da iskočim, ali čovječe osjeća li itko drugi toplinu ovdje? Oh, i ta me vrućina čini malo pospanim, možda ću se malo opustiti ovdje “

Ako stvari u vašem životu ne idu onako kako želite, možda i jeste kao žaba u toploj vodi. To je u redu. Prvi korak da izađete iz vruće vode je taj da ZNATE da ste u njemu. Žaba nije znala.

Počinjete to shvaćati , pa evo tri načina za provjeru, tako da stvarno možete utvrditi jeste li u toploj vodi ili ne!

Vaše tijelo

Naša tijela, ove dragocjene“ posude“, imaju  jednostavno divan način da nam kažu jesmo li u vrućoj vodi ili ne.

Problem je taj  što često ne obraćamo pozornost na naše tijelo. A kad napokon dođe u našu pozornosti smišljamo mnoštvo  isprika o tome što nam tijelo govori.

Image by andreas160578 from Pixabay

Reći ćemo stvari poput: “Pa osjećam se strašno jer imam gripu”, ili “Pa imam dijagnozu X-zdravstvenog stanja” ili “Pa nisam dobro sinoć spavala to je razlog zašto sam iscrpljena. “

Rijetko se zaustavljamo i pitamo se zašto sam dobila gripu, zašto se  moje tijelo slomilo ili razvilo tu bolest/stanje, zašto nisam dobro spavala?

Lakše je kriviti vanjske uvijete za naše fizičko iskustvo i zatim upotrijebite vanjsku silu da ga popravimo, poput pilule za ovo ili ono. Iako sigurno postoje fizičke manifestacije neko unutarnje iskustvo je započelo niz događaja koji su doveli do fizičkog stanja.

Pogledajte dublje i vidjet ćete da sve počinje s kumulativnim stresom, sa ne uzimanjem vremena za sebe, s tim da ne možete reći  NE,da se prebrzo krećete, sa strahom, krivnjom i sramom u tijelu koje držite godinama, držeći se događaja iz prošlosti, nemogućnošću da oprostite drugima i sebi …

Topla voda u kojoj sjedite često je puna gnjeva, žaljenja, srama, straha, krivnje, tjeskobe, stresa i još mnogo toga. Kada se pojavi u vašem tijelu, upotrijebite to  kao znak da pogledate unutar sebe i pronađete mjesta koja možete izliječiti.

Dakle jedan jednostavan način da saznate jest  li u toploj vodi ili ne jest da odvojite trenutak i provjerite osjećaj u  svom tijelu.

Kako se osjećate? Provjerite  osjećaj  u vašem vratu i ramenima, okrećite ih malo. Ima li tamo napetosti ili boli? Jesu li vaša leđa napeta i bolna? Imate li neku bol koja jednostavno ne iscjeljuje? Jeste li prihvatili razinu boli u tijelu na koju ste jednostavno navikli?

Često kod ljudi koje nešto boli tako dugo,  ta bol postaje dio svakodnevnog života. To se zove “vi ste u toploj vodi” i potpuno ste se prilagodili  tome!

Vaše tijelo može biti snažno i živahno, bez obzira na vašu dob!

Vaš udah

Vaš je udah očito dio vašeg tijela, ali ga nadilazi na mnoge načine. To je izravna linija komunikacije s vanjskim svijetom, uzimajući u sebe ono što nam svijet može ponuditi,a potom  ga ispustiti.

Danas, kad god se sjetite, obratite pozornost na svoj dah. Je li pun i dubok  ili lagan i plitak?

Image by mohamed Hassan from Pixabay

Upravo sada, duboko udahnite  i zapitajte se: “Koliko duboko dišem, na skali od 0-10?” Instinktivno ćete znati koji je to broj.

Možete jednostavno tapkati na proširenje daha (ako ste novi u tapkanju, kliknite ovdje kako biste saznali osnove 
https://www.youtube.com/watch?v=XZLxjvKZAqs&t

Nakon provjere, vrlo je jednostavno: “Iako je moj dah  zbijen/čvrst/zaglavljen, volim, prihvaćam i opraštam sebi.” Možda se pitate: “Kakve emocije ili kakav događaj držim u svom  dahu, u svojim plućima? “Zatim odtapkajte i  to. Učinite jedan ili dva kruga i promatrajte kako se vaše grudi i pluća opuštaju i vaš dah se širi! Vrlo često taj pomak je velik.

Radeći ovo jednom ili dva puta dnevno, pomoći će vam shvatiti kada ste u toploj vodi i kada treba iskočiti iz nje.

Vaš duh

Naš duh je  često u najdubljim, najcrnjim, najtoplijim vodama a mi to ni ne primjećujemo.

Osjećate li se svakodnevno ispunjeni? Živite  li svoju istinu i strast? Otvarate li srce toliko široko koliko možete i dijeliti li svoju ljubav sa svijetom? Osjećate li taj osjećaj energije, radosti, uživanja u životu?

Ako ne, može biti da ste u toploj vodi.

Ne kažem da se trebate tako osjećati 100% vremena – sigurno da ne! No, mislim da je dobra mjera za početak: Osjećam li se tako često? Da li se 51% vremena osjećam ovako pozitivno?

Image by Free-Photos from Pixabay

Svakodnevno taj osjećaj dolazi i prolazi. Sjetite se se ove pozitivne, osnažujuće informacije i onda ćete ju zaboraviti. Ne uzimajte si za zlo – to je u redu!

Većina od nas je  desetljećima programirana na način koji nije bilo pozitivan i afirmirajući. Sami sebe reprogramiramo da mislimo i da se osjećamo na ovaj način, a to može potrajati neko vrijeme.

Zapamtite, način na koji žaba izlazi iz vruće vode je da prvo shvati da je u njoj. Dakle, samo znajući da ste u vrućoj vodi je apsolutno ogroman napredak. Odatle, skočite! 🙂