fbpx

Kroz čije oči gledate novac?

24. rujna 2019.

tapkanje

Kada pričamo o novcu, ne možemo se maknuti od teze da je i novac energija i sam po sebi ne znači apsolutno ništa. On je samo papir, sredstvo plaćanja.

Zapravo svima nama je bitno ono što tim novcem možemo kupiti, ostvariti, zašto ga zarađujemo, zar ne?

Kada tako postavimo tezu onda je novac sredstvo do cilja. Kada nemao cilj nemamo ni novca. Ili tom možda nije tako?
Kada nemamo cilj i svrhu novac odlazi u vjetar, nikada ga nije dovoljno, uvijek bi moglo bolje. Kada nismo zadovoljni na osobnom planu vrlo često nismo ni na financijskom (nešto nam tu šteka) i obratno.

Kroz rad sa klijentima na temu novca stekla sam dojam da ga želimo imati više kako bi pokazali okolini da smo uspješni. Danas je imati novca jednako biti uspješan.

Ja osobno nikada nisam smatrala da količina novca donosi veći uspjeh ili sreću. Da, novac znatno olakšava život i podiže njegovu kvalitetu ali ne i sreću.
Zapravo kada pogledam u svoju prošlost najnezadovoljnija sam bila kada sam imala najviše novca. Tada nisam imala cilj ni smisao.
U osobnom rastu i razvoju nikada se nisam ciljano bavila temom novca. Uvijek je on bio sporedna stvar koja se manifestirala u većoj mjeri kako sam ja rasla i napredovala. I nekako je to za mene bio pravi put.

Za sebe bi danas rekla da nemam financijskih izazova i da sam financijski slobodna onako kako ja zamišljam što je financijska sloboda i kako to treba izgledati.

Kako kroz EFT redovito radim s klijentima koji bi željeli biti financijski slobodniji, zadovoljniji, neovisniji i razviti neke pozitivne emocije prema sebi i prema novcu prirodno je da se i osobno na tom putu usavršavam pa sam tako nedavno prisustvovala na radionici „Kroz čije oči gledate novac“ jedne kolegice EFT prakičarke.

Zanimljivo mi je bilo da je moj odgovor glasio „kroz oči moga oca.“ Čak i onaj dan kada je dobio plaću govorio je da nema novaca, da ne može ovo ili ono. Fizički je novac postojao, ali mentalno ga nije bilo.

Radeći na svojim uvjerenjima godinama prije nijedno od tih njegovih uvjerenja ili pogleda na svijet i novac nije više bilo moje. Ali nakon pogleda iz ovog kuta i tapkanja na tu temu kroz neke konkretne događaje koji mi nikada ne bi pali na pamet da nisam čula to pitanje puno toga se promijenilo u meni. Moje financijsko stanje se nije promijenilo, nisam se obogatila preko noći ali sam pokrenula jedan projekt koji je bio na stand by već 5 godina i iziskuje značajna financijska sredstva, počela sam si više ugađati s onim malim stvarima koje mene vesele, otvorila sam se za nove divne suradnje (i pisanje ovoga članka je jedna od njih) i napredovala sam na drugim poljima.

Kako stvari nikada nisu plošne, nit ih kao takve treba gledati tako ni tema novca nije samo o novcu.

Tko zna što je to pitanje pokrenulo u meni, koje blokade i podsvjesne obrasce je raščistilo koji možda uopće nisu vezani uz novac, nego uz neke druge osjećaje vlastite vrijednosti i kompetentnosti, ali o tome ćemo nekom drugom prilikom.

Za sada se zapitajte, „Kroz čije oči gledam novac“?

Ovaj tekst je prvo objavljen na: