fbpx

Izmjereno je – tapkanje-EFT smanjuje razinu stresnih hormona

20. srpnja 2019.

tapkanje

Jeste li znali da se količina stresa kojem ste izloženi može izmjeriti u uzorku sline?

A kako je dokazano da se EFT-jem tj. tapkanjem može smanjiti količina stresnih hormona saznajte u tekstu.

Ako pomislite ovoga trenutka na neki događaj koji vam je izazvao stres ili vas uplašio vrlo vjerojatno se možete sjetiti i fizičkih promjena koje su nastale zajedno s njim.

Klasična stresna reakcija uzrokuje ubrzane otkucaje srca, znojenje dlanova, ubrzano i plitko disanje, stezanje u području prsa ili želuca.

Ali postoje tu i one suptilne promjene u tijelu koje ne vidimo i ne osjećamo na fizičkoj razini ali su tu. One se  događaju na biokemijskoj razini.

Ako je događaj s početka priče je bio jako nabijen emocijama ili se ponavlja periodično te biokemijske promjene mogu dovesti do ozbiljnih dugoročnih posljedica na zdravlje.

Jedan od najvažnijih i najagresivnijih hormona stresa u našem tijelu je kortizol. Taj hormon regulira ostale hormone stresa i zato je važan za mnoge osnovne funkcije važne za neometano funkcioniranja našega organizma.

Kada smo pod stresom,osjećamo tjeskobu ili se bojimo nečega razina kortizola raste i to uzrokuje probleme u našem organizmu. Kada smo dugo i konstantno izloženi kortizolu to ugrožava naše srce, imuni sustav, seksualnu funkciju, spavanje, probavu, disanje, cirkulaciju, i preuranjeno starenje.

MOŽE LI TAPKANJE PROMIJENITI MOJE HORMONE?

Istraživači su naveli brojne studije zaključujući da EFT rezultira smanjenjem simptoma anksioznosti kod ljudi  u raznim sferama života.

To nas vodi do teorije o tome što tapkanje točno je i što se točno događa u tijelu u procesu EFT procedure tapkanja.

Kao što je dobro poznato, i može se vrlo brzo iskusiti već kroz nekoliko minuta,  odmah se vidi  velika promjena u fizičkom stanju poslije samo nekoliko rundi tapkanja. To se primjećuje u smanjenju boli, opuštanje krutosti u zglobovima, opuštanju mišića. Moji klijenti gotovo uvijek kažu da se osjećaju lakše.

No također postoje mnogi koji vjeruju da se ta promjena javlja i na staničnoj razini, te u izražavanju pojedinih gena . Te promjene čine osnovu rada u jednoj novoj grani – epigenetici.

Ali da bi se pomogla dokazati ova teorija, prvi korak zahtjeva fizički dokaz takve promjene.

U nekim prijašnjim studijama MRI i EEG nalazi koji mjere moždanu aktivnost pokazali su da akupunktura i akupresura rezultiraju vidljivim promjenama u realnom vremenu na podražaje u mozgu.

Istraživači s te studije željeli su krenuti korak dalje i u tom smjeru kako bi vidjeli odgovarajući pad razine kortizola nakon EFT tretmana i izmjerili ga na neki drugi način.

STUDIJA SLINE

Istraživači su putem oglašavanja besplatnog testa razine kortizola pronašli ispitanike u dobi od 18 do 80 godina koji nisu bili njihovi dosadašnji pacijenti i nisu imali ni jednu kliničku dijagnozu.

Podijeljenji su u tri grupe prema tretmanima koje će primiti. Tapkanje, suosjećajno slušanje i bez tretmana.

Razina kortizola mjerena je kod svakog sudionika sa testom za slinu i svi su bili zamoljeni da ispune jedan od standardnih psihotestova koji mjeri anksioznost i simptome stresa označavajući ih na ljestvici od 1-5.

Sve tri grupe imale su 50-minutnu individualnu seansu ili tretman.

Grupa za suosjećajno slušanje susrela se s licenciranim terapeutom koji je s razumjevanjem i empatijom slušao o njihovim negativnim emocijama.

Grupa za tapkanje imala je tretman sa EFT praktičarem.

Grupa bez tretmana čekala je u čekaonici.

Kada su individualni tretmani završili  ispitanici su dobili novi komplet za uzorak sline i novi psihotest.

Svi uzorci poslani su na laboratorijsku analizu.

Nevjerojatni rezultati: EFT zapravo smanjuje razinu kortizola.

Nakon što su svi elementi studije analizirani, istraživači su otkrili da se nivo kortizola u  slini dvije kontrolne skupine smanjio za 14 %, ali u grupi koja je koristila EFT smanjio se za čak 24%.

Za psihološke simptome, koji su bili pokriveni psihotestom pokazuju smanjenje simptoma za 42 % kod osoba koje su  koristile tapkanje-EFT, 13% u grupi bez tretmana i 17% u grupi s empatičnim slušanjem.

Vaša slina ne laže!

Dokazi da EFT zaista vodi do fizičkih promjena u tijelu raste zahvaljujući upravo ovakvim neovisnim istraživanjima.

Iz svega toga zaključujemo da je tapkanje moderna i efikasna tehnika koja je u skladu s našim tempom i načinom života. Kao takva omogućuje nam da se svakodnevno riješimo nakupljenih negativnih emocija i živimo sretnije i bezbrižnije.

Do idućeg čitanja,

Tapkajte!

Izvor: www.thetappingsolution.com

A što je tapkanje i kako djeluje pogledajte u videu

Danijela Medaković                                                                                finale logo tapkanje
danijela@tapkanje.eu
095 7421 162
www.tapkanje.eu