fbpx

Emocionalno čišćenje strah – kako nam je bilo?

13. lipnja 2019.

tapkanje

Dragi moji tapkači i tapkačice,

prošli vikend, 10. i 11. 9. imali smo dvodnevno emocionalno čišćenje na temu straha.

Kako s klijentima individualno i grupno vrlo često dođemo do straha kao glavne emocije koja je u pozadini svih blokada, tako sam i registrirala koji su to strahovi najčešći. Radionica je bila koncipirana kroz 4 “vrste” straha. Strah od budućnosti- koji je najčešći strah uz strah od mišljenja drugih ljudi, radili smo i na strahu od neuspjeha i strahu od promjena (strah od nepoznatog).

Grupa je zajedno sa mnom brojala 10 sudionika, spremnih uhvatiti se u koštac sa svojim strahovima. Na emocionalno čišćenje straha su došle tri osobe koje su se prvi puta susrele s tapkanjem i vrlo brzo su pohvatale sve konce i priključile se tapkanju.

Prvo smo krenuli sa strahom od budućnosti- svatko je naveo od čega on u budućnosti najviše strahuje- dva najčešće navedena straha su bila strah za egzistenciju (gubitak posla, da li ću imati dovoljno novca…) i strah da ne iskorištavamo vlastite potencijale (da ćemo zbog izvanjskih okolnosti ostati nerealizirani na nekom polju života. Odtapkali smo sve negativne aspekte i otpustili taj strah.

Nakon toga slijedio je strah od neuspjeha. Pobrojali smo sve individualne strahove i tu nam se kao najjači pokazao strah od toga da ćemo ostati sami- strah od samoće. Tapkali smo na njega sve dok nije otpušten na svim svojim aspektima.

Nakon toga smo tapkali na opuštanje i otpuštanje.

Nedjelju smo krenuli sa strahom od tuđeg mišljenja, koji je svima bio poprilično jak. Najčešće se navodi strah od mišljenja roditelja. Tapkajući na taj strah i sve njegove aspekte otpušten je i on uspješno.

Nakon toga smo krenuli na strah od promjene. Ne znam da li ste znali da je svaka promjena našem umu nepoznata i kao takve je se boji? Razmislite malo i o vašim blokadama kada želite uvesti neku promjenu.

Kada smo uspješno otpustili ta dva straha, čitav sat smo tapkali pozitivne osjećaje koje je grupa izabrala. Poštujem sebe, hrabra/hrabar sam, ja zavrijeđujem dobro, opuštena/opušten sam… Sve dok nismo svi kolektivno bili dobro i u miru sami sa sobom.

Primjećujete da se svi ovi strahovi odnose na buduće događaje, dakle oni postoje samo u našoj mašti i veliki izazov je baš to da mi sami shvatimo da je tome tako. A tapkanje je tu kao vrijedan alat koji nam može pomoći u tome.

Neki od komentara sudionika su bili:

“Zanimljivo iskustvo sa fizičkim manifestacijama koje daje dublji uvid u sebe. Početnik sam no motiviran za nastavak prakticiranja. Dobro iskorišteno vrijeme; sadržaajno; sadržaj radionice spontano prelazi same granice radionice…” M.R.

“Kao i svaka do sada, puno novih iskustava, puno motivacije za daljnji rad na sebi. Nakon svake radionice osjećam se smireno i puna pozitivne energije.” N.K.

” +5 , ne bi se vraćala da mi ne pomaže” K.M.

“Tapkanje mi je pomoglo da otpustim puno strahova, da osvIjestim neke svoje obrasce. Omogućilo mi je da dublje zaronim u sebe i bolje se osjećam u svom tijelu. Pomoći će mi kao odskočna daska da prokopam još dublje i otpustim što se može otpustiti.” D.B.