fbpx

Emocionalni tereti – što su i da li ih i ja nosim?

12. srpnja 2019.

tapkanje

Prema energetskoj psihologiji bolovi i napetost koju osjećamo u gornjem dijelu leđa, ramenima i vratu, pa čak i tenzijske glavobolje kao posljedica napetosti u navedenim dijelovima ukazuju nam na to da nosimo emocionalne terete.

ŠTO SU TO EMOCIONALNI TERETI?

To je sav onaj emocionalni (mentalni) stres koji stvorimo u svakodnevnom životu zbog obaveza koje si zadamo ili na koje pristanemo.

Kada biste sada zatvorili na tren oči i upitali sami sebe što je to što vas opterećuje, koja je to prtljaga koju nosite na vašim leđima što bi bio odgovor?

Na leđima nosimo terete nesretnog djetinjstva, ruganja vršnjaka, propalih veza… A nosimo i one manje, na koje rijetko kada pomislimo.

Možda se nalazite u nekoj situaciji gdje ne možete odbiti zadatke koji su pred vama jer ne znate kako, možda želite pomoći nekome da riješi svoj problem pa taj problem počne uznemiravati vas (ja sam za ovo bila ekspert), za nekoga je to unutarnja krivnja pa si pretrpava raspored i svima je na usluzi.  Nekima su najveći teret borbe koje imaju u svojim glavama, što napraviti, što ne, što ćedrugi misliti i reći..

Svakoj zaposlenoj majci je veliki teret uskladiti posao i obitelj, rijetke su one koje u tome uspiju. 

Bitno je da razumijete da je to potpuno normalno i da si date dozvolu da to riješite. 

Ja sam kroz život nosila puno tereta koje sam uspješno otpustila tapkanjem  i sada se ponekad uhvatim da ih sama sebi ponovo stavljam, to je prirodno i normalno. Kada vas nešto emocionalno “muči” svi smo skloni to raditi.

Kako često radim popodne i puno putujem primijetila sam  u zadnje vrijeme da svoje odsustvo kompenziram pretjeranim kuhanjem.  Pod krinkom toga da želim da djeca jedu zdravo, pa onda i suprug i ja također kuham ručak i večeru. Vidjela sam da mi to izaziva stres i napetost i sjela tapkati.

Došla sam do zaključka da se osjećam krivom (nemam vanjskog razloga za to, to je moj unutarnji proces) jer sam po nekim mojim kriterijima premalo doma. Tapkala sam na krivnju i nakon nekoliko rundi došla do toga da je zdravije za sve da manje kuham a više se igram.

I situacije koje izgledaju bezazleno i za dobro nas i svih oko nas znaju biti golemi teret.

Pozivam vas da razmislite o tome!

Ja sam pretjerano kuhala, a vi?