fbpx

Bojim se… i djelujem…

10. srpnja 2019.

tapkanje

Gotovo svakoga dana susretnem se s bar jednom osobom koja se bori s nekim strahom u sebi.  Možemo reći ne postoji niti jedna osoba koja u nekoj mjeri ne osjeća strah.

Često čujem u zadnje vrijeme od svojih klijenata, pročitam po raznim grupama, forumima kako strah nasljeđujemo od predaka i kako ga se onda teško riješiti… Sklonija sam osobno onoj Jungovoj teoriji kolektivnog nesvjesnog i da zapravo neke od strahova vučemo i od tuda.

Ali ne bi se upuštala u takva i slična tumačenja, jer mi živimo sada i ovdje.

Mi smo ti koji odlučujemo kako ćemo se nositi s neugodnim emocijama. Za strahove sam uvijek sklonija da su naučeni, ne naslijeđeni. Proučavanjem ljudske psihologije kada kažemo da je nešto naslijeđeno većinu nas to asocira na nešto na što mi nemamo utjecaj.

Strah kao najneugodnija emocija koju možemo imati, koja nas drži prikovane na mjestu najnormalnija je emocionalna reakcija svakoga od nas. Čak i jako puno stvari koje radimo i odluka koje donesemo, donosimo isključivo iz straha.

Kada bismo trebali definirati hrabrost, to nikako ne bi značilo odsudstvo straha. Naprotiv, značilo bi djelovati unatoč tom strahu!

Kada smo moja kolegica i ja željele napraviti jednu konferenciju i to nam je bilo prvi puta da organiziramo nešto tako velikih razmjera, velikih i za iskusne a kamoli za nas dvije početnice, ja sam u sve to krenula sa smjelošću i entuzijazmom, ali kroz tjedan  dana mi se počeo javljati strah! Što ako nećemo uspjeti pokriti troškove, što ako ne dođe dovoljno ljudi, što ako moje prvo zaista VELIKO predavanje ispadne loše, što ako će mi se ljudi smijati…. Sve su to bili strahovi koji su me pratili.

I ja sam imala izbor, odustati ili djelovati. Obzirom da ništa nije bilo još objavljeno zaista sam to mogla. Ali nisam, odlučila sam iako su ti strahovi tu, raditi na njima i ići naprijed. Tapkala sam svakoga dana, djelovala i stavljala fokus na ono što je trebalo obavljati.

Na kraju je naša konferencija prošla fantastično, a iskusniji kolege su nam rekli svaka čast na hrabrosti i svi su oni znali da je tu bilo straha, sumnji i svega ali da smo nas dvije imale hrabrost!

Strah je primarna ljudska emocija i s njom se kao takvom rađamo,  a o nama ovisi da li ćemo mi kontrolirati strah ili ćemo mi biti kontrolirani strahom.

Tapkajte i radite na onom čega se vi bojite, živite nova iskustva, upuštajte se u nove stvari…