fbpx

Što je zapravo samopouzdanje? I kako mi tu tapkanje može pomoći?

Samopouzdanje ili vjera u sebe u psihologiji predstavlja dojam osobe o samoj sebi. Odnosi se na sposobnosti i lik (izgled, karakter, opći fizički dojam), sjećanja na stvari iz prošlosti i neke vlastite percepcije.

Na samopouzdanje jednako utječu i vanjski čimbenici kao i naš unutarnji govor.

Ako nam je netko dovoljan broj puta ponovio da ružno pjevamo, vjerojatno NIKADA nećemo pjevati u društvu. Ako nam je nekoliko različitih osoba reklo to isto u nekoliko različitih situacija naše vjerovanje u to da ružno pjevamo je sve jače i jače. Na kraju i mi počinjemo sebe doživljavati kao osobu koja ružno pjeva.

To i ne bi bio neki problem kada to što smo čuli ne bismo projicirali na druga područja u svom životu.

To najčešće izgleda ovako, kada krenemo u neku novu aktivnost, npr. crtanje, tražimo vanjsku potvrdu da li je to dobro. Ne vjerujemo više u vlastitu prosudbu i mislimo da ako nismo dobri u pjevanju, nismo ni u crtanju.  Odjednom nije bitno što drugi kažu jer se mi sami pretvaramo u našeg najvećeg kritičara. I stječemo dojam da nismo dovoljno dobri.

Nakon toga počinjemo vjerovati i da neke druge naše kvalitete nisu najbolje, uspoređujemo se s drugima zaboravljajući da smo jedinstveni.

Kako odrastamo javljaju nam se iracionalni strahovi, bojimo se ispita, spojeva, ljudi i stvaramo sve negativniju sliku o sebi i na taj način sami sebe bojkotiramo i stavljamo si ljestvicu puno prenisko. I ne iskoristimo niti ono u čemu smo izvrsni od raznih strahova koje imamo.

A najzanimljivije je to, da kada bismo nekoga drugoga pitali kako nas on vidi nikada nam ne bi rekao to što si sami govorimo….

Kako tapkanje može tu pomoći?

Rješavanjem negativnih emocija prema nama samima vraćamo vjeru u sebe i postajemo svjesni koliko smo zapravo divni i jedinstveni sa talentima koje imamo. Kada otpustimo takve emocije vezane uz nas same hrabrost, vjera u sebe i entuzijazam su stvari koje nam dolaze prirodnom lakoćom.

Ključ svake promjene je otpuštanje negativnih emocija… Prema sebi, svijetu oko sebe, situacijama koje smo prošli…

Danijela Medaković                                                                                finale logo tapkanje
danijela@tapkanje.eu
095 7421 162
www.tapkanje.eu

Više o tapkanju saznajte u videu