fbpx

Povećan kortizol i kako ga smanjiti?

 

Dobro nam je svima poznato da je stres taj koji razara naše tijelo na svim razinama. Šteti nam mentalno i fizički. I zapravo svaka tehnika samopomoći temelji se smanjenju razine stresa u svakodnevnom životu. Da bismo uspjeli u rješavanju bilo kojeg problema, bilo zdravstvenog, mentalnog, duhovnog, materijalnog naš zadatak je smanjiti stres, tj. kortizol.

Koja je funkcija kortizola?

Kroničan stres i svakodnevna napetost rezultiraju povećanjem kortizola. Kortizol prozvodi nadbubrežna žlijezda i on je od velike koristi i pomoći kada se nađemo u opasnim situacijama jer priprema naše tijelo za borbu ili bijeg. Kada opasnost prođe razina kortizola se smanjuje i vraća se na normalne vrijednosti. Ali u današnjem načinu i tempu života kada je stres, što fizički, što psihički, prisutan u gotovo svakoj minuti našeg života razina kortizola se ne vraća na normalne vrijednosti nego ostaje visoka.

Visoka razina kortizola uništava polako naše tijelo, razara organizam jer naš tjelesni sustav ne može i ne smije biti stalno u stanju pripravnosti na opasnost. Naši unutarnji organi ne rade na način na koji bi trebali, kapacitet rada je smanjen jer kortizol drži tijelo na oprezu i ne možemo se opustiti.

Kako smanjiti stres?

Najučinkovitija metoda s kojom sam se ja susrela je svakako tapkanje – EFT. Tapkajući na energetske meridijane uz istovremeno izgovaranje afirmacija uspješno smanjuje razinu kortizola i to za manje od 20 minuta.  U jednom istraživanju Odsjeka za psihologiju i sociologiju Sveučilišta Texas psiholog Jack Rowe, dr.sci., testirao je razinu stresa kod ljudi prije i nakon EFT-ja. Mjerio je razinu stresa kod ispitanika mjesec dana prije radionice, na početku radionice, po završetku radionice, mjesec dana poslije završetka radionice i šest mjeseci kasnije. Otkrtiveno je da se između početka i završetka radionicerazina stresa (količina kortizola u krvi) značajni smanjila. No mjerenje je ponovljeno i šest mjeseci nakon radionice i razina stresa kod ispitanika je bila i dalje niža od onih vrijednosti zabilježenih prije početka radionice. Rezultati istraživanja su bili toliko uvjerljivi da je vjerojatnosst da je to bilo slučajno manja od 1:1000.

Gotovo svi moji klijenti poslije tapkanja govore da su mirniji, upravo to je osjećaj kojim znamo da je  količina stresa smanjena, reakcija promijenjena, a količina kortizola vraćena na niže vrijednosti.

Također smanjuje se i ubrzan rad srca, želja za supstancama o kojima smo ovisni (slatkiši, cigarete, alkohol), normalizira se krvni tlak i podiže nivo energije. Jer kao što smo rekli kortizol je razarač organizma, a samim time i kradljivac energije.

Više o tapkanju kao metodi pročitajte na linku.

 

Danijela Medaković

EFT praktičar & Life coach

095 7421 162

danijela@tapkanje.eu

www.tapkanje.eu

www.danijelamedakovic.com