fbpx

Kako EFT-tapkanje pomaže kod kronične boli?

Bol se u osnovi može definirati kao fizička patnja ili nelagoda uzrokovana bolestima ili ozljedama. Međutim, budući da je bol takav složen i osobni fenomen, može biti teško izvući konkretnu definiciju. Toliko je ljudi diljem svijeta svakodnevno opterećeno boli, uključujući i 100 milijuna Amerikanaca koji su pod utjecajem kronične boli.

Klasifikacija  boli obuhvaća područje tijela gdje osjećamo bol, koji ga tjelesni sustav uzrokuje, uzorak i trajanje, te intenzitet. Trajanje boli određuje da li se bol smatra akutnom ili kroničnom.  Bol koja traje relativno kratko vrijeme (otprilike 3 mjeseca ili manje) smatra se akutnom, a bol koja traje dugo (obično 6 mjeseci ili duže) klasificira se kao kronična.

Akutna bol može se smatrati “normalnom” i ona šalje signal  tijelu da ste ozlijeđeni. To se obično događa kada zgnječimo  palac, kada padnemo i slomimo  kost, ili opečemo ruku na štednjak itd. Kod akutne boli,osjećaj  je vrlo iznenadan, ne traje jako dugo, a kad se ozljeda iscijeli bol nestane.

Kronična bol, s druge strane, ponaša se kao bolest. Za razliku od ozljede koja rezultira akutnom boli,kronična  bol ostaje i nakon što ozljeda iscijeli. Kao što je ranije spomenuto, kronična bol se dijagnosticira kada se održava izvan očekivanog vremena oporavka, obično šest mjeseci ili dulje. Kod ljudi  koji pate od kronične boli,  živčani sustavi mogu čak doživjeti promjene u kojima postaju osjetljiviji na bol koji se nastavlja. Postoji nekoliko medicinskih stanja koja mogu uzrokovati ovo, uključujući rak, fibromijalgiju, artritis, sindrom karpalnog tunela, migrene i drugo.

Postoje različiti simptomi kronične boli, a mogu uključivati blage do jake senzacije koje ne nestaju, bol koja se može opisati kao strujanje, bol koju opisujemo kao sijevajuću  ili žareću,  i osjećaji krutosti, bolnosti, ukočenosti  ili nelagode. Često se bol ne pojavljuje sama i prate je drugi simptomi  kao što su umor, razdražljivost, anksioznost, stres, depresija, socijalno povlačenje i nesanica.

Kronična bol može utjecati na vaše emocionalno zdravlje, jer su um i tijelo međusobno povezani. Često puta tjeskoba, stres i razdražljivost mogu pogoršati fizičku bol. Ako bolujete od kronične boli, tehnika emocionalne slobode (EFT ili tapkanje) vam može pomoći. EFT – tapkanje vam može pomoći da se suočite sa  stvarima za  koje možda niste ni mislili da su povezane, uključujući stvaranje osobnih granica, rješavanje otrovnih odnosa, uklanjanje otpora prema promjeni, razumijevanje moći dijagnoze i rad na ljutnji.

EFT tapkanje djeluje tako dobro kod  ublažavanje boli jer je kronična bol često vezana uz neriješene emocionalne probleme. Naravno, tjelesna bol je stvarna, ali psihološki možete povećati problem kroz neriješene negativne emocije. Kroz EFT  možete prolaziti  kroz te negativne emocije koje stvaraju visoki stresni okoliš za vaše tijelo i raditi na opuštajućem i zdravom mentalnom stanju koje potiče iscjeljenje unutar vašeg tijela.

 

Danijela Medaković                                                                                finale logo tapkanje
danijela@tapkanje.eu
095 7421 162
www.tapkanje.eu