fbpx

JESTE LI EMOCIONALNO GLADNI?

Često kada smo tužni, depresivni ili nam je dosadno posežemo za hranom. Tugu i depresiju kao u hollywoodskim filmovima liječimo sladoledom i kolačima, dosadu pak raznim grickalicama…

U današnje vrijeme hrana nam ne služi samo za preživljavanje, ona nam je i sredstvo popunjavanja naše emocionalne praznine. Od najranijeg djetinjstva tješe nas hranom i sigurno ste barem jednom vidjeli situaciju da se upakanom djetetu nudi slatkiš kako bi prestalo plakati.  Takvo ponašanje se u odrasloj dobi intenzivira i nastavljamo u tom naučenom obrascu, samo ga još dodatno povećavamo raznim vrstama hrane za razne emocije. I na taj način se debljamo i postajemo još tužniji i depresivniji jer emocionalna glad nije utažena, samo joj je trenutno udovoljeno.

Emocionalnu glad ćete najlakše prepoznati po tome što dolazi iznenada i javlja se kao želja za baš određenom vrstom hrane (slatkiši, grickalice, pizza, sladoled…) a pri tome se javlja osjećaj krivnje kada je pojedemo.

Najvažnije u svemu tome je naučiti nositi se s vlastitim emocijama bez hrane. I naravno osvijestiti uvjerenja i obrasce ponašanja koji su pokretači takvog ponašanja..

Osvještavanje vašeg problema i onoga što vam nedostaje ili vam izaziva stres u vašem životu prva je stepenica na putu prema zdravom načinu jedenja. Jer zapravo su emocije, a ne fizička potreba ti koji vas tjeraju na prejedanje.

Svi mi ponekad jedemo iz emocionalnih razloga, bio to stres, tuga, ljutnja ili veselje, ali kada nam to počne predstavljati problem vrijeme je da rješavamo te neprorađene i potisnute emocije.

Tapkanje, kao tehnika emocionalne slobode i psihološke akupresure odličan je način otpuštanja svih negativnih emocija koje godinama skupljate u sebi. A jednom kada ih priznate, proradite i otpustite i vaša emocionalna glad će nestati.

Vođena osobnim iskustvom kreirala sam 45-dnevni intenzivni program”Tapkanjem do idealne težine” u kojem radimo upravo na vašim svjesnim i nesvjesnim UZROCIMA emocionalne gladi. Više o programu pročitajte na linku.