fbpx

EFT – Tapkanje

EFT (Emotional freeedom tehnique) poznato i kao tapkanje, dio je novog područja koji se naziva energetska psihologija. Tehnika kombinira psihologiju i energetske meridijane tijela (vrhovima prstiju nježno “tapkamo” po energetskim meridijanima) pri čemu utječe i na tijelo i na um. 

Dokazano je da sve naše emocije, ponašanja, reakcije, emocionalne i fizičke traume pohranjujemo u tijelo i ako zaista želimo promijeniti stresnu reakciju, obrasce ponašanja i reagiranja trebamo ih mijenjati na tjelesnom nivou.

EFT je tu jedinstven jer radi na više nivoa, uključujući i onaj energetski.

Prema kineskoj tradicionalnoj medicini, naša životna energija- ki ili chi i njen stabilan protok kroz tijelo Mi na zapadu za to kažemo “Nemam energije, iscrpljen/iscrpljena sam”.

EFT je emocionalno i tjelesno bazirana tehnika. Ako do blokade ne možemo doći emocionalnim putem (ponekad ne prepoznajemo emocije, ponekad ih se sramimo, a ponekad su vrlo bolne) tapkanje nam to dozvoljava putem tijela.

U svijetu sada postoje brojna istraživanja koja nam dokazuju dobrobiti ove tehnike.

Desetogodišnje istraživanje koje je provedeno na Harvardu skenovima mozga je pokazalo da se stimulacijom energetskih meridijana centru za stresnu reakciju u mozgu šalju umirujući impulsi i taj dio mozga se kroz 10 do 15 minuta umiruje, stresna reakcija nestaje, radikalno su smanjeni stresni hormoni i ekspresija gena se mijenja.

Klinička istraživanja provedena od dr. sci Dawsona Churca na uzorku od preko 100 ispitanika podIjeljene u tri skupine pokazalo je da se kroz 45 minuta primjene EFT-ja (tapkanja) razina stresnog hormona kortizola u uzorcima krvi i sline smanjila za 25 %. To je promjene koja se ne događa tako brzo niti primjenom nekih lijekova i ispitivanja su ponavljana jer se ispitivačima činilo da to nije moguće.  Druge dvije skupine koristile su razgovorni terapiju i odmaranje i prosječno smanjenje kortizola iznosilo je 14%. 

Također nedavna istraživanja u Australiji pod vodstvom dr. Peta Stapleton  pokazuju nam značajne prednosti EFT-ja nad drugim do sada znanim tehnikama. Usporedne analize nekim drugim terapijama pokazale su da 2 sata tapkanja zamjenjuje 5 sati kognitivno-bihevioralne terapije i čak 18 sati klasične psihoterapije.

EFT bilježi tako dobre rezultate jer je fokusiran na tijelo. Svaki problem se postavlja somatski i tako se i rješava. Kada tome dodamo i psihološki aspekt razgovora o problemu rezultati su puno brži, do njih je lakše doći i retraumatizacija je minimalna.

Za svakog pojedinca je od iznimne važnosti  da smo emocionalno stabilni i mirni, jer onda postajemo svjesni sebe. To nažalost nije moguće ako našim tijelom stalno kolaju stresni hormoni.

Kada smo svjesni sebe naša komunikacija ide u željenom smjeru, motivirani smo i znamo što je to što nas motivira.

EFT koristimo na tri različita načina:

  1. odlična je tehnika samopomoći gdje kroz 10-tak minuta dnevno dovodimo u balans naše hormonalno, mentalno i energetsko stanje
  2. kao alat za uklanjanje blokada u tijelu koje su nam izazvale traume iz prošlosti, situacije koje ne možemo zaboraviti, uvjerenja koja nam ne služe
  3. kao tehniku za motivaciju i postavljanje kvalitetnih ciljeva koji su usklađeni s našim emocionalnim, fizičkim i mentalnim vrijednostima

Važno je naglasiti da je za najbolje rezultate potreban rad s educiranim i certificiranim praktičarem, ali i svakodnevno tapkanje u trajanju 15-tak minuta gdje EFT koristimo kao tehniku samopomoći.

Naše emocije su naša odgovornost, a na to kako se osjećamo možemo utjecati na jednostavan, efektivan i brz način. Tapkanjem!