fbpx

“Brza rješenja” za probleme i stres

2. srpnja 2019.

tapkanje

U prošlom članku pisala sam o stresu i  koji su to koraci koji nas dovode u stanje kroničnog stresa a u ovom članku ćemo se osvrnuti na to koja su to rješenje za kojima posežemo i kako možemo bolje.

Svaki “problem” ili  “izazov” s kojim se susrećemo u toku dana ili koji traje duže u nama izaziva stres. Prirodno je da se ne želimo osjećati loše i zato često posežemo za rješenjima koja su nam dostupna tamo gdje nam je poznato, u našoj zoni konfora. Najčešće su ta rješenja naučena iz okoline i smatraju se drušveno prihvatljivima.

Tipična „brza rješenja“ koja koristimo kod stresa:

  • Alkohol
  • Hrana
  • Cigareta
  • Televizija
  • Shoping

Osjećate se bolje, ali vrlo kratko. Kod cigarete to traje 15-tak minuta, kod alkohola do sljedećeg jutra, kod shopinga do kada stigne račun za kreditnu karticu.

Što je s aerobnom vježbom, jogom ili meditacijom?

Da bi se oslobodili kroničnog stresa 40% svjetskog stanovništva vježba 30 minuta u prosjeku 3 puta tjedno.

Bez pogovora. Vježba je presudna za zdrav stil života. Fizička aktivnost potiče oslobađanje endorfina, poznatih kao  neurotransmiteri „dobrih osjećaja“. To vas čini “pametnijima” i kreativnijima povećavajući protok krvi (i kisika) u mozgu, a djeluje kao “meditacija u pokretu”, pružajući mentalno i fizičko ublažavanje stresa.

Stvarnost: Međutim, prođu sati,ponekad  čak i dani nakon stresnog sastanka s šefom ili svađe sa svojim partnerom prije nego što možete potražiti utjehu vaših tenisica pod pretpostavkom da imate naviku trčanja.

Istraživanja pokazuju da oko 17% Hrvata koristi “komplementarnu i alternativnu medicinu”, što uključuje jogu, meditaciju i druge prirodne načine ublažavanja stresa.

Kao i sa fizičkom aktivnošću nema rasprave oko djelovanja ovih metoda i od srca preporučamo i sami koristimo ove metode.  One nam pružaju snažan oporavak od stresa, povećani fokus, kreativnost i još mnogo toga.

Stvarnost: Joga i meditacija pružaju značajne olakšice od stresa i druge pogodnosti kroz tjedne ili mjesece redovite vježbe . Mnogi koji isprobavaju meditaciju prestaju prerano jer osjećaju da “ne radi”

Što je s psihoterapijom? Djeluje li psihoterapija na trajnom ublažavanju stresa?

Dr. sc. Dawson Church i dr. David Feinstein napravili su istraživanje o kroničnom stresu gdje su usporedili konvencionalnu psihoterapiju i EFT. Više u članku Tapkanje smanjuje razinu stresnih hormona.

Istraživanje  o kroničnom stresu: 83 sudionika su podijelili u 3 skupine: prva grupa sat vremena je tapkala, (praksa koja kombinira terapiju „razgovora“ sa akupresurom);  druga skupina dobila je sat psihoterapije; treća skupina (kontrolna skupina) nije primila nikakav tretman.

Rezultati: Prva skupina pokazala je pad razine kortizola od 24%; druga i treća skupina nisu pokazale promjene u razinama kortizola.

Stvarnost: psihoterapija sama za sebe ublažava stres, ali tijekom dugog vremenskog razdoblja.

Neposredne prednosti psihoterapije se ne registriraju u vašem tijelu, gdje prekomjerne količine kortizola “stresnog hormona” i dalje dovode vaše zdravlje u opasnost.

Kako se stvarno osloboditi od stresa s kojim smo suočeni svakodnevno?

EFT praksa koja je rezultirala smanjenjem kortizola od 24% nakon samo jednog sata, spaja zapadnjačku psihoterapiju ili terapiju “pričanja” s istočnjačkom mudrošću o “meridijanskim točkama” ili akupresuri.

Djeluje brzo i možete se koristiti bilo kada, bilo gdje. Potrebno je samo 5 do 10 minuta.

Budući da istodobno pristupa i vašim osjećajima i vašem tijelu, pruža snažno oslobađanje od stresa snižavajući razinu kortizola brže od većine tradicionalnih i alternativnih metoda ublažavanja stresa.

Studije pokazuju da tapkanje uravnotežuje aktivnost između simpatičkog  i parasimpatičkog  područja vašeg mozga, stvarajući “neutralno emocionalno stanje”, zlatni standard zdravlja i opće dobrobit.

“Tapkanje vam daje najbolje od oba svijeta, tijela i uma, kao da ste na masaži  tijekom psihoterapije.” – Dr. Dawson Church