fbpx

13 koraka koji vas dovode do stanja kroničnog stresa

1. srpnja 2019.

tapkanje

Kronični stres vas ubija! (ali EFT vam može pomoći)

Zapravo, taj je kronični stres – “stresno preopterećenje” koje osjećate svakodnevno – on je taj koji tiho, ali sustavno narušava vaše zdravlje i dobrobit.

No, ipak. Vi radite pametnije. Vježbate, spavate 8 sati dnevno, duboko dišete, radite jogu, meditaciju … Čak ste proveli sate na terapeutskom „kauču“ pokušavajući doći do “korijena” svog problema.

Ipak, kronični stres je tu, a vi osjećate njegove posljedice. Još gore, bolesti povezane s stresom se pojavljuje svugdje gdje pogledate, pa i u vašem tijelu.

Koja je zapravo razlika između raznih vrsta stresa i zašto nam neki koriste a drugi ne?

Odgovor: sav stres (i metode njegova otpuštanja) nisu jednaki.

Stres nije samo u vašoj glavi. Stres je također fizički. (Postoje brojna znanstvena istraživanja koja to potvrđuju.)

Dok stres nije potpuno otpušten, ostaje pohranjen u vašem tijelu i u vašim stanicama, kola vašim tijelom i dovodi vaše zdravlje u opasnost.

Još uvijek niste uvjereni? Zdravstvene posljedice kroničnog stresa su znanstvena činjenica. Svjetska zdravstvena organizacija upozorava nas na to. Također tu su i brojni natpisi u novinama, zdravstvenim publikacijama…

Evo kako stres štiti vašem zdravlju (i vašem životu, vezama, odnosima, kilogramima i još mnogočemu ) u 13 točaka:

1.Razmišljate o nečemu stresnom – poslu, novcu, odnosima, obitelji, što god vas muči.

2. Vaša amigdala (u vašem srednjem mozgu) osjeća opasnost.

3. Vaš amigdala upozorava tijelo i dovodi ga u stanje „bori se ili bježi“.

4. U “bori se ili bježi” stanju, vaše tijelo oslobađa adrenalin i kortizol “hormona stresa”, odvlači krv iz probavnog trakta, ostavljajući vas manje sposobnim probaviti hranu i apsorbirati hranjive tvari što će za posljedicu imati povećanje težine

5. U ovom načinu funkcioniranja organizma, koji tijelo označava “kriznim”, više ste osjetljivi na bol – od kronične bolesti, artritisa, fibromijalgije, migrene, uznemirenosti želuca i još mnogo toga.

6. U ovom stanju pojačanog fiziološkog “upozorenja”, kreativni centar vašeg mozga smatra se “ne-bitnim” i zatvara se. Vaša sposobnost rješavanja problema, vaše kreativne sposobnosti, vaša intuicija – sve je svedeno na minimum.

7. Osjećate se sve razdražljivije, izoliranije i nestrpljivije. Vaši odnosi trpe.

8. Stres utječe na vaš san. Vaš metabolizam usporava.

9. Vaše tijelo izlučuje još više kortizola, uzrokujući još više štete vašem probavnom traktu (i struku)

10. Nakon prevelikog otpuštanja kortizola, vaše tijelo ide u “nadbubrežni umor”. Osjećate se iscijeđeno, iscrpljeno i depresivno.

11. Više nemate energije da se pridržavate odlazaka na vježbe, zdrave prehrane, meditacije, joge. Migrena, nesanica, gubitak kose povezan sa stresom, kronična bol i brojni drugi problemi postaju redoviti dijelovi vašeg života.

12. Boreći se s niskom energijom, teško se možete usredotočiti na posao i bilo što drugo. Vaši odnosi trpe.

13. Vaša se napetost, anksioznost, nervoza, bolest produbljuje. Vi (i vaše tijelo) ste u stresu. 

Koliko ste vi pod stresom možete otkriti putem kratkog upitnika.

Kako biste si pomogli riješiti se negativnog stresa kojeg nakupljate kroz dan, dovoljno je svega 15-minuta korištenja EFT-ja na onome što vam je taj dan izazvalo stres, oko čega ste se uzrujali, što vas je rastužilo…

Kao što mnogi EFT stručnjaci vole reći, tapkanje je vrsta emocionalne higijene, kako svakoga dana perete zube tako brinite i svom emocionalnom zdravlju.

Naučite tapkati!